Rastgele Avcı Arkadaş!

 NEDEN AVCIYIZ, NE YAPMALI, NE YAPMAMALI
Köyümüzde av ve yaban hayatı korunduğu gibi avlanma süreleri içinde avcılık bir numaralı hobidir. Onun için DİKKAT DİKKAT!!!!

RASTGELE…

4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununun 3/4, 4/1, 5/1, 6/2 ve 6/3 üncü maddeleri doğrultusunda Orman ve Su İşleri Bakanlığınca her dönem için her yıl hazırlanan Av dönemi Merkez Av Komisyonu Kararları doğrultusunda Genel ve Devlet avlaklarında belirtilen avlanma süreleri içinde göldeki su kuşları ile her türlü kara hayvanlarının avcılığı;
ÇARŞAMBA
CUMARTESİ
PAZAR
RESMİ VE İDARİ TATİLLER
SALI (Sadece Yaban Domuzu Avı)

Avcılar, gün doğumundan bir saat öncesi ile gün batımından bir saat sonrasında kalan zaman aralığında avlanma süreleri içinde ve günlük avlanma limitleri dahilinde Avlanma İzin Belgesi almak koşuluyla SERBESTTİR. ♠♦♥♣

Avcılar Avlaklarda, izin verilen sürelerde, avlanma izin belgesi ve AVBİS üzerinden kota alarak avlanabilirler. Avcılar ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, avcılık faaliyetinin daha etkin yönetilmesi için DKMP Genel Müdürlüğü av hayvanlarının üretimi, koruma-kontrolün etkin ve programlı bir şekilde yapılması, avcıların ve paydaşların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi için avlak sistemini geliştirmiş olduğu AVBİS’ ten ister internet üzerinden www.avbis.tarimorman.gov.tr adresinden yada telefon ile 0850 888 06 06 nolu hattı ( Her gün 09.00-24.00 saatleri arasında) arayarakta avlanma izni alabilmektedirler.

  • Otomatik tüfekler, namludaki fişek hariç, en fazla 2 fişek alacak şekilde takozla sınırlandırılmış olmalıdır.
  • Havalı tüfek ve tabancalar avda kullanılamaz, kuş avında yivli tüfek kullanmak yasaktır.
  • Avlanma yapacağınız av hayvanlarına ait avlanma sürelerinin başlangıç ve bitiş tarihleri dışında kesinlikle avlanmak yasaktır.
  • Kuçük Karga, Ekinkargası, Leşkargası, Saksağan, Karabatak, Kaya Sansarı, Tilki ve Çakal için Avlak Yönetim Bilgi Sisteminden izin alınmayacaktır. Bu türlerin avı ilde serbest ise, diğer av hayvanların türü için AVBİSTEN izin alan avcılar, bu türleri günlük limitleri dahilinde avlıyabilir.

 

  • Yetkisiz av yasağı konulamaz, av izni verilemez. Mülki Amirler, Köy Muhtarları, Köy İhtiyar Heyetleri, Yerel Avcılık Kuruluşları veya diğer kuruluşlar kendi bölgelerindeki avlakları avcıya yasaklayamazlar, avlanmanın yasaklandığı sahalarda avlanmaya izin veremezler.
  • Canlı mühre, çığırtkan kullanmak yasaktır. Sulak sahalarda özellikleri MAK Kararında belirtilen barınma amaçlı barınaklar kullanılabilir, bu barınak içerisinden atış yapılamaz. Bunlar haricinde avlaklarda kapalı güme kullanılamaz.
  • Kara, hava araçları ile yüzer araçlar hareket halindeyken avlanılamaz.
  • Avlaklarda tüfekler, araçlar içerisinde tüfek kılıfında ve boş olarak taşınmak zorundadır.
  • Su kuşlarını ürkütüp havalandırarak bir yöne sürmek, suya girerek çevirme avı yapmak yasaktır.
  • Av esnasında gece görüş dürbünü vb. kullanılamaz. Kişilerin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak aydınlatma araçları dışında ışık yayan projektör vb. kullanılamaz, avlakta bulundurulamaz.
  • Tarımsal faaliyetler sırasında, biçerdöver ve traktörlerde açıkta tüfek bulundurmak yasaktır. Boş ve kılıfında olmalıdır.
  • Yaban hayvanlarının yavrularını yakalayarak alıkoymak, yumurtalarını toplamak, bulundurmak, av hayvanlarını yeme alıştırarak avlanmak yasaktır.
  • Av sezonu dışında kuluçka ve üreme alanlarına zarar vermek, av ve yaban hayvanlarını tuzak, kapan, ilmek gibi araç ve gereçlerle canlı veya yaralı olarak avlamak, hayvan sesi çıkaran cihazlarla (teyp) av ve yaban hayvanlarını izin almaksızın beslenmek, büyütmek, bulundurmak yasaktır.

Kara Avcılığı Kanununun 20 nci maddesi ve 16/6/2005 tarihli ve 25847 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Av ve Yaban Hayvanları ile Bunlardan Elde Edilecek Ürünlerin Bulundurulması, Üretimi ve Ticareti Hakkında Yönetmeliğin 85 inci maddesi kapsamında, görevliler tarafından el konulan ve aynı Kanunda yasaklanan kabahat fiillerinin işlenmesi suretiyle elde edilen sair eşyalar, muhafaza edilmek üzere orman idaresine teslim edilir.
İzin verilen zamanlarda ve bölgelerde avlanması müsaade edilen hayvanların limitleri;
Tavşan günlük 1 adet,

Yaban Domuzu günlük 2 adet,
Kınalı Keklik günlük 2 adet, 
Kum Kekliği günlük 2 adet,

Bıldırcın günlük 10 adet,

Boz Ördek günlük 6 adet,

Kara Tavuk günlük 3 adet,

Tahtalı günlük 4 adet,

Üveyik günlük 3 adet,

Yeşilbaş Ördek günlük 6 adet,

Çulluk günlük 5 adet,

Çamurcun Ördek günlük 6 adet,

Çıkrıkçın Ördek günlük 6 adet,

Elmabaş Patka Ördeği günlük 2 adet,

Fiyu Ördek günlük 6 adet,

Kaşıkgaga Ördeği günlük 6 adet,

Macar Ördeği günlük 6 adet,

Tepeli Patka Ördeği günlük 6 adet,

Sakarmeke günlük 4 adet,

Sakarca kaz günlük 3 adet,

Öter Ardıç günlük 3 adet,

Ekin Kargası günlük 15 adet,

Avlanmasına müsaade edilmektedir.

Bu yazı bilgilendirme amaçlıdır. Her zaman Kanun, Kararname, Yönetmelik, Yönerge, Tüzük ve Merkez Av Komisyonu (MAK) Kararları esas alınarak avlanma yapılmalıdır.

Araştırmacı-Yazar: İbrahim KOCAKERİMOĞLU

Kimler Neler Demiş?

İlk Yorum Hakkı Senin!

Bildir
error: İçeriği kopyalayamazsın!
İçerik AKKECİLİ.COM telif hakkıyla korunuyor.